Bedrijfsauto’s vaker gestolen

Bedrijfsauto’s zijn in Nederland onvoldoende beveiligd volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Er worden meer bestelbusjes en ook zwaardere voertuigen gestolen. Met goede preventie houdt u criminelen tegen.

Een bestelauto dat door een stad rijdt
Nieuws
Datum: 18-05-2020

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal diefstallen van lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kg) met ruim veertig procent gestegen. En bij de zware bedrijfsvoertuigen is de diefstal zelfs verdubbeld. Wel wordt van de vrachtwagens 65 procent teruggevonden. Dat is omdat criminelen zich niet echt interesseren voor de wagen zelf, maar het voertuig stelen vanwege de waardevolle lading. Anders is dat bij de lichte bedrijfswagens. Deze worden hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen, die meteen naar het Oostblok, Afrika en het Midden-Oosten gaan. Het terugvindpercentage is bij deze categorie slechts 30 procent.

Bedrijfswagenbeveiliging

Dé manier om diefstal te voorkomen is goede preventie volgens Kiwa SCM beveiligingsnormen. Kiwa SCM is een onafhankelijke certificeringsorganisatie. Bij diefstalpreventie kunt u denken aan ingebouwde bedrijfswagenbeveiliging, zoals hellingshoekdetectie, inbraakdetectie met alarmsystemen en een beperkt of uitgebreid voertuigvolgsysteem. In dat laatste geval wordt het volgsysteem automatisch ingeschakeld zodra het autoalarm afgaat. De systemen moeten wel door vaklieden worden ingebouwd, dus ga niet zelf aan de slag. Een enorm verschil voor het diefstalrisico maakt u ook door de laadruimte te beschermen, bijvoorbeeld met anti-inbraakroosters.

Eisen verzekeraars

Deze tijd is moeilijk genoeg voor u als ondernemer. Een extra klap door de diefstal van uw bedrijfsauto en de lading is wel het laatste waar u op zit te wachten. Het risico is absoluut niet kleiner geworden, want de handel in onderdelen neemt ook in deze coronatijd nog toe. Ook met het oog op uw bedrijfsautoverzekering is het goed om aandacht te besteden aan goede preventie. Verzekeringsmaatschappijen stellen steeds vaker als eis dat uw bedrijfsauto beveiligd is door een deugdelijk beveiligingssysteem.

Uw verzekeringen verbeterd

Uw bedrijfsautoverzekering of uw wagenparkverzekering moet van tijd tot tijd onder de loep genomen worden. Enerzijds omdat verzekeraars hun voorwaarden en premies aanpassen. Anderzijds omdat u – misschien door de coronamaatregelen – meer of juist minder gebruikmaakt van de auto’s. Wij adviseren u graag over verbeteringen van uw verzekeringen. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.