Coronacrisis: pas extra op voor cybercriminelen!

Vanwege de coronacrisis werken veel Nederlanders thuis. Daardoor stijgt het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen.

Nieuws
Datum: 24-03-2020

Dat komt omdat de computer thuis vaak minder goed is beveiligd dan de systemen van werkgevers. Verder zijn mensen in deze onzekere tijden vaak op zoek naar informatie en nieuws rondom corona. Tel daar de angst voor het virus bij op en je hebt de ideale omstandigheden voor cybercriminelen.

Grootste aantal cyberaanvallen

Zo zien onderzoekers van cybersecurity-bedrijf Proofpoint het aantal cyberaanvallen die inhaken op het coronavirus explosief groeien. Dat schrijft vakblad Security Management. Het gaat om het grootste aantal aanvallen met hetzelfde thema ooit.

Voorbeelden van criminele activiteiten waar burgers slachtoffer kunnen worden, zijn onder andere:

  • E-mails die gericht zijn aan ouders en voogden. In de mail wordt malware meegestuurd die informatie zoals bankgegevens kan stelen.
  • Handleidingen die tips geven over het beschermen van familie en vrienden tegen het virus. In de mail zit een link die schade veroorzaakt als u erop klikt.
  • Malware die u vraagt om mee te helpen bij het vinden van een geneesmiddel door de rekenkracht van uw computer beschikbaar te stellen. Deze malware doet echter heel iets anders, namelijk cryptogeld zoals bitcoins stelen.

Wat kunt u doen?

Gelukkig zijn de grote technologiebedrijven inmiddels een samenwerking aangegaan om nep-informatie op hun websites zoveel mogelijk te voorkomen. Dat belet criminelen echter niet om u met mailtjes te bestoken.

Meer dan ooit is een gezonde achterdocht dus belangrijk bij berichten van onbekende afzenders. Vertrouwt u het niet, klik dan nergens op en gooi de mail direct weg. Vergeet ook niet om de prullenbak van uw mailprogramma te legen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.