Schade door cyberaanval gemiddeld € 65.000

Steeds meer Nederlandse bedrijven treffen maatregelen om een cyberincident te voorkomen. Het aantal cyberaanvallen is dan ook afgenomen. Maar bij de bedrijven die wel worden geraakt, is het schadebedrag verzesvoudigd tot gemiddeld € 65.000.

Hand van een zakenman houdt cyber beveiliging en computer interface in stad. Concept van data bescherming.
Nieuws
Datum: 30-06-2020

Volgens het vierde jaarlijkse Hiscox Cyber Readiness Report rapporteerde in 2019 nog 69% van de bedrijven een cyberaanval. Zo’n aanval was vaak een aanleiding om de beveiliging te verbeterden en medewerkers trainingen te laten volgen om internetcriminaliteit in de toekomst te voorkomen. Dat had succes. Het percentage cyberaanvallen daalde naar 39%.

Schadebedrag verzesvoudigd

Maar er is niet alleen goed nieuws. Zo’n 68% van de Nederlandse bedrijven scoort een onvoldoende op het gebied van cyberbeveiliging. Terwijl criminelen steeds beter de zwakke plekken weten te vinden. De schade door cyberaanvallen steeg dan ook, ondanks de afname van het aantal incidenten. De financiële gevolgen zijn voor een individueel Nederlands bedrijf bijna verzesvoudigd, van € 11.000 naar rond de € 65.000. De meest voorkomende cyberincidenten zijn: virus- of worminfectie (phishing 23%), het verzenden van valse zakelijke e-mails (21%) en ransomware (19%). Van de getroffen bedrijven heeft 16% losgeld betaald.

Hoge kosten na een aanval

De gevolgen van een cyberaanval zijn groot. U moet websites, programma’s of data repareren, herstellen of vervangen. Het kan zijn dat uw bedrijf enige tijd stil komt te liggen, waardoor de omzet achterblijft terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Ook de reputatieschade kan behoorlijk zijn en het kost heel wat om dat ongedaan te maken. Ten slotte: u kunt claims krijgen van mensen die door uw aanval schade opgelopen hebben, of een boete van de toezichthouder. En wat doet u als er losgeld gevraagd wordt?

Beveiligen en verzekeren

Slechts 1 op de 3 ondervraagde bedrijven in het Hiscox-onderzoek heeft een cyberverzekering afgesloten. Terwijl de gevolgen van een aanval goed te verzekeren zijn. De verzekering is altijd maatwerk omdat u zelf de onderdelen kiest waaruit de polis is opgebouwd. Omdat u vaak alleen geaccepteerd wordt als uw beveiliging in orde is, zult u actief maatregelen treffen om een cyberaanval te voorkomen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Wilt u informatie, een berekening en advies over de cyberverzekering? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.